Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ" ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΥΚΩΝ

    Το δραματοποιημένο κείμενο  «Στο διάλειμμα» είναι καρπός της λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» η οποία λειτούργησε στο Γενικό Λύκειο Πεύκων με την επίβλεψη του μαθηματικού Γιώργου Τσίτσου και του φιλόλογου Χρήστου Πασχαλόπουλου τη σχολική χρονιά 2010-11.
    Πρόκειται για μια διασκευή του «Σωκρατικού Διαλόγου για τα Μαθηματικά» του Alfred Renyi. Ο Ούγγρος συγγραφέας έπλασε έναν φανταστικό διάλογο του Σωκράτη με τον μαθητή του Ιπποκράτη με βάση το πρότυπο του «Πρωταγόρα» του Πλάτωνος. Στο κείμενο του Πλάτωνα ο νεαρός Ιπποκράτης ζητά τη συμβουλή του  Σωκράτη για το αν πρέπει να παρακολουθήσει τα μαθήματα του σοφιστή Πρωταγόρα, ο οποίος είχε μόλις φθάσει στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τη μεγάλη του φήμη. Στον πλαστό σωκρατικό διάλογο του Alfred Renyi ο Ιπποκράτης συμβουλεύεται το μεγάλο δάσκαλο για το αν πρέπει να παρακολουθήσει τη διδασκαλία των Μαθηματικών. Ο Σωκράτης με την διαλεκτική του τέχνη τον οδηγεί σε συμπεράσματα για τη φύση αλλά και τη χρησιμότητα της μαθηματικής σκέψης.
   Το κείμενο αυτό διασκευάστηκε από τον φιλόλογο Χρήστο Πασχαλόπουλο ώστε να προσαρμοστεί σε μια ελεύθερη συζήτηση πέντε μαθητών για τα Μαθηματικά, με αφορμή την κακή επίδοση ενός απ’ αυτούς σε ένα διαγώνισμα. Σχηματοποιήθηκαν οι χαρακτήρες ώστε να προκύψει ένα ύφος αντιπαράθεσης μεταξύ μαθητών της θεωρητικής και της θετικής κατεύθυνσης, με χαρακτηριστικά διαλογικής σύγκρουσης εφήβων. Ίσως  απέχει από το να χαρακτηριστεί «θεατρικό κείμενο», πιο πολύ «χρησιμοποιεί» το θεατρικό ύφος ώστε να μεταφέρει σε σχετικά ρεαλιστικά πλαίσια του σήμερα το αρχικό κείμενο του Alfred Renyi.
   Η πρώτη παρουσίαση του κειμένου έγινε τον Ιούνιο του 2011 στο «Μαθηματικό Πανηγύρι» που οργανώθηκε για τις Λέσχες Ανάγνωσης «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» της Βορείου Ελλάδας . Ακολούθησε μια δεύτερη παρουσίαση στη «Μαθηματική Εβδομάδα» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας τον Μάρτιο του 2012 στο συνεδριακό κέντρο της HELLEXPO «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ».

  Στις παρουσιάσεις αυτές συμμετείχαν οι μαθήτριες Άννα Αδαμίδου, Μαρκέλα Γούναρη, Πηνελόπη Καπετανίδου, Βιβή Λέφα και Στεφανία Σιδηροπούλου, οι οποίες συνεισέφεραν και τις ιδέες τους για την διασκευή του αρχικού κειμένου ώστε να προσεγγίσει ρεαλιστικές καταστάσεις της εφηβικής πραγματικότητας. Η συνολική επεξεργασία του κειμένου οφείλεται στον φιλόλογο Χρήστο Πασχαλόπουλο.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

‘LOGICOMIX…η άλλη εκδοχή’

Πλαίσιο κειμένου: Το κόμικ ‘LOGICOMIX…η άλλη εκδοχή’ είναι μια προσπάθεια να αποδοθεί συνοπτικά το περιεχόμενο του ‘LOGICOMIX’ του Απόστολου Δοξιάδη. Εργάστηκαν με πολύ κέφι γι’ αυτό σχεδιάζοντας πρωτότυπα σκίτσα, αλλά και αντιγράφοντας σκίτσα του αρχικού βιβλίου κάποιες φορές, οι μαθητές Βασίλης Βλέτσης, Σεβαστιάνα Βλέτση και Πηνελόπη Χριστοδούλου, με την πολύτιμη βοήθεια των συμμαθητών τους Δημήτρη Τζούνη και Κατερίνας Τσακίρη.

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Γενικού Λυκείου Πεύκων οργανώθηκε για πρώτη χρονιά στο σχολείο μας με την επιμέλεια του μαθηματικού Γιώργου Τσίτσου, της πολιτικού μηχανικού Ελένης Στούπα και του φιλόλογου Χρήστου Πασχαλόπουλου. Το “LOGICOMIX” του Απόστολου Δοξιάδη και των συνεργατών του ήταν η αφορμή για μια γόνιμη περιπλάνηση στον κόσμο των Μαθηματικών, της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, της Ψυχολογίας. Μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τις γέφυρες που συνδέουν τα Μαθηματικά με την ανθρώπινη σκέψη συνολικά, τα «έντυσε» με την ομορφιά των ιδεών και των συναισθημάτων που συνήθως κρύβονται πίσω από τη συμβολική τους γλώσσα.

Στη Λέσχη Ανάγνωσης συμμετείχαν οι μαθήτριες:
Κατερίνα Περπερίδου, Άννα Αδαμίδου, Βίκυ Μαυριά, Αφροδίτη Κουάντρι, Μαρκέλλα Γούναρη, Στεφανία Σιδηροπούλου, Κορίνα Αμανατίδου, Μαρία Περπερίδου, Σεβαστιάνα Βλέτση, Ναταλία Βουδρισλή, Πηνελόπη Καπετανίδου, Εύη Καραγιώργη, Κατερίνα Μουτάφη, Βιβή Λέφα και Πηνελόπη Χριστοδούλου.